Is yellowing scary?

Hi, I think we’ve already know this issue about BJD – Yellowing. There are concerns and opinions left and right about this problem that might confuse new players, so I’m here to sum up information about yellowing and explain you why yellowing in BJD is not scary.

Chào, chắc hẳn bạn cũng đã biết về thuật ngữ “ngả vàng” nếu bạn biết đến BJD. Có rất nhiều ý kiến trái chiều cũng như các câu hỏi ngỏ về vấn đề này đối với những bạn mới bắt đầu biết đến BJD, vì vậy, mình sẽ tổng hợp thông tin về vấn đề ngả vàng cũng như giải thích vì sao việc ngả vàng không hề đáng sợ.

First, what is yellowing? Yellowing is the oxidization procress in resin, in short, it’s when resin aged. To begin with, polyurethane synthetic resin, specifically Methyl methacrylate is the materials behind BJD, though it varies from quality and formula between brands, resin is toxic in its liquid and micro dust form and once cured, it’s hard, dense and it keeps heat for a short time. To get it an easy way, it’s a type of durable, seamless and waterproof plastic used for display pieces.

Đầu tiên, “ngả vàng” là như thế nào? Ngả vàng là quá trình ô xy hoá của chất liệu nhựa resin, hay nói cách khác, nhựa hoá học polyurethane (tên khoa học là Methyl methacrylate) – hợp chất độc ở dạng lỏng hoặc bụi mịn và có kết cấu đặc, rắn và có thể giữ nhiệt tạm thời một khi thành phẩm. Nói dễ hiểu hơn, resin chính là 1 loại nhựa có chất lượng cao, chống thấm nước, độ bền cao dùng trong việc đúc các sản phẩm trưng bày.

Here’s a very interesting exepriment on resin’s yellowing process that I found, read it here at https://polymerclayjourney.com/2019/01/16/resin-yellowing-test/

Given that fact, resin is just another type of plastic, and like all plastic do, they age. Once the resin is cured, it react to UV light and heat overtime (like most things on earth do, including us human) and the most noticeable changes is in respect of colors. Besides UV light, heat exposure also contribute to resin’s aging process, thus, even fluorescent lights and temperature changes can effect resin. That said, the outcome of resin overtime is inevitable and even transparent resin will eventually gained a yellow hue, however, there are things that can be done to the chemical make-up of the resin formula to mitigate this.

Như vậy, resin cũng chỉ là 1 loại nhựa, và như bao loại nhựa khác, chúng dần bị oxy hoá theo thời gian. Sau khi thành phẩm, resin phản ứng lại với tia cực tím và nhiệt độ, kết quả của phản ứng này biểu hiện rõ rệt nhất ở màu sắc. Bên cạnh tia cực tím, nhiệt độ cũng là 1 yếu tố ảnh hưởng đến resin, vì vậy, ánh đèn huỳnh quang và thay đổi nhiệt theo mùa đều có thể ảnh hưởng đáng kể đến resin. Sự thay đổi này là không thể tránh khỏi, kể cả resin đúc trong suốt cũng sẽ đổ sắc tố vàng sau một thời gian, tuy nhiên, có 1 số những thay đổi trong công thức nhựa có thể giảm thiểu sự thay đổi về sắc tố này.

1. UV Stablilizer

By far in the BJD hobby, UV stabilizer in the resin’s formula works the best at minimalizing the appearance of resin’s aging process. UV Stabilizer only helps delaying the process of yellowing in resin, not entirely stops it. On average, many midrange and upper range BJD companies have cooperated UV Stabilizer into their resin, creating better quality dolls since UVS not only helps slowing yellowing, it also support the resin with less cracking, chipping and crisping. In result, most BJD are now in much more durable than BJD of 7-10 years ago. General speaking, with the help of UV Stabilizer, bjd can go 1-2 years with frequen light exposure without drastic color changes/ discoloration.

Thứ nhất, chất ổn định UV. Cho đến nay, hợp chất ổn định UV vẫn là cách hiệu quả nhất để làm chậm quá trình oxy hoá trên resin. Dù không thể chặn đứng quá trình đó, hợp chất ổn định resin (UVS) cũng giảm thiểu đáng kể sự ngả vàng, đi kèm với đó là giúp resin cứng cáp, giảm gãy vỡ, giòn nhựa và nứt vỡ. Về chung, hầu hết các công ty BJD tầm trung trở lên hiện này đều có chất lượng resin cải thiện đáng kể so với 7-10 năm trước, resin có UVS có thể trải quả 1-2 năm đầu với ít thay đổi về màu sắc kể cả khi tiếp xúc với ánh sáng thường xuyên.

Harucasting is well-know for using UV Stabilizer in their bjd.

2. UV Spray

One of the method that most BJD players opt to is using UV sealant, and MSC UV-cut is the most popular sealant to be used. UV spray acts like a thin coat of amor to BJD, helping it fight with yellowing more. From my experience, UV spray helps.

Thứ hai: Xịt phủ chống tia UV. Một trong những cách để giảm ố vàng phổ biến nhất trong giới chơi BJD là xịt phủ UV mà nổi tiếng nhất là loại xịt UV-cut của MSC. Lớp xịt phủ có thể được nhìn nhận như một lớp áo khoác giúp BJD chống lại tia UV một phần nào.

Our trusty MSC UV cut Flat

3. Storage

Another effective method that many BJD collectors use it to store/display BJD in complete dark space/room. This is definitely an effective way to deal with yellowing since there’s no light exposure to the doll. If you wanted to still be able to display your dolls in cabinets, go for UV Glass instead of normal Glass to maximize the protection.

Thứ ba: Bảo quản. Một trong những cách bảo quản hiệu quả nữa là cất/ trưng bày BJD trong không gian/ phòng hoàn toàn tối. Đây là cách bảo quan chắc chắn có tác dụng, vì không có ánh sáng thì sẽ đỡ hơn rất nhiều. Nếu muốn trưng bày trong tủ, bạn có thể đổi sang kính chống tia UV thay vì kính thường. Cách rẻ hơn là mua tấm dán chống UV cho kính.

UV sticker for glass doors

So is yellowing scary after all? No. It’s inevitable, we can slow it down but we can’t stop it, however, great news is they won’t turn too bad (depends on the quality ofc), they will mellowed to a certain point and stop. Some resin color might react different overtime, like tan resin or colorful ones. I understand that some resin once yellowed gave off a very unpleasant green hue, but that’s also unavoidable. Albeit, I think that most yellowing cases can be fixed easily with blushing, or in severe cases, sanding and oxy bath will do the trick.

Như vậy, ngả vàng không phải điều đáng sợ. Đó là một phần không tránh khỏi của thú chơi này, chúng ta có thể làm giảm độ ố vàng, nhưng không ngăn hoàn toàn được quá tringf đó. Tin tốt là bjd không hỏng được chỉ vì ngả vàng, chúng sẽ ngả đến một sắc độ nhất định và không ngả thêm quá nhiều nữa. Một số loại màu resin như da tan hay sắc màu đỏ hồng vàng có thể sẽ ngả vàng ra ám xanh. Tuy nhiên, vì ngả vàng hoàn toàn có thể được khắc phục đơn giản bằng blushing, cá nhân mình không thấy có vấn đề gì.

Lastly, yellowing is normal. It’s like us human aging, instead of worrying about it, enjoy it when it lasted 💖

Lời cuối, mình muốn nói rằng chuyện ngả vàng là bình thường và tất yếu, đừng nên quá lo lắng về nó, hãy cứ tận hưởng thú chơi này thôi 💖

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s